Targi EKOTECH to wydarzenie, podczas którego szczególny nacisk kładzie się na ochronę środowiska. Wiele firmy prezentują rozwiązania związane z redukcją odpadów, ich segregowaniem, ale także czystością przestrzeni publicznej i recyklingiem.

Wśród stoisk wystawienniczych mogliśmy więc zobaczyć kosze na śmieci, maszyny do ich czyszczenia i szybkiego opróżniania, samochody myjące ulice czy  biodegradowalne worki na odpady.

Siłą targów EKOTECH były także spotkania i konferencje. Ekolog dla Samorządów zgromadziła pracowników urzędów, zaś spotkanie z norweskimi przedstawicielami branży przyciągnęło wielu przedsiębiorców zainteresowanych pozyskaniem funduszy na prowadzenie działalności ekologicznej.

Wśród wystawców znaleźli się przedstawiciele m.in.: działająca w obszarze ochrony środowiska firma AK NOVA i Apriva, które są jednocześnie partnerem strategicznych EKOTECH, szwedzki producent koszy na śmieci i systemów segregacji odpadów Glasdon Europe AB, firma Kärcher, największy polski recykler firma Unimetal Recycling.

W programie Targów EKOTECH znalazły się również organizowana przez Ambasadę Królestwa Norwegii oraz Biuro Radcy Handlowego Innovation Norway Warsaw konferencja „Innowacje w zakresie zielonych technologii”, Salon Kooperacyjny Recyklingu czy konferencja Ekolog dla samorządów.

Tradycyjnie podczas Targów EKOTECH wręczone zostały medale i wyróżnienia za najlepsze produkty prezentowane przez wystawców.